Na vylosované téma jsme měly uspořádat výukový banket. Ten náš se konal 23. listopadu 2022. Ráno jsme se sešly se studenty druhého ročníku studijního oboru Hotelnictví, kteří vařili a obsluhovali. Rozdělili se do kuchyně a do obsluhy a věnovali se přípravným pracím, aby banket mohl v 11:30 začít.
Naši hosté z prvního ročníku oboru Strojírenství s třídní učitelkou Ing. Veronikou Melichovou byli uvítáni a po úvodních slovech jim byl rozdán aperitiv v podobě malinového sektu. Poté následovalo usazení ke slavnostní tabuli a hlavní část banketu začala. Jako první se hosté dozvěděli základní informace o stolování a poté byl servírován předkrm v podobě plněných rajčat se zeleninovým salátem. Po předkrmu byly poskytnuty další informace o etiketě. Jako polévku hosté dostali bramborovou polévku, na uhašení žízně byla podávána pramenitá voda Rajec. Mezi jednotlivými chody se hosté dozvěděli informace o zajímavých místech v České republice a důvody výběru jednotlivých pokrmů do menu. Jako hlavní chod bylo pečené kachní stehno s karlovarskými knedlíky, s červeným a bílým zelím, jako nápoj zázvorový Kinley Tonic. Po hlavním chodu měli hosté krátkou přestávku a následovala zábava. Zvolily jsme obrázkovou křížovku, která se vztahovala k našemu tématu. Výherce obdržel sáček bonbónů. Po přesunu zpět byl servírován dezert, čokoládová pěna s malinami. Jako teplý nápoj jsme vybraly domácí ovocný pečený čaj. Na závěr menu byl podáván nápoj, který jsme nazvaly „Sladké jablko“.
Žákyně čtvrtého ročníku oboru hotelnictví: Kristýna Šikolová, Natálie Lorencová, Simona Havelková