Ve středu 30.11.2022 jsme uspořádali banket pro třídu 1KČ. Banket se konal na téma „Významné dny naší školy“. S přípravou banketu jsme měli hodně práce, která začala hned ráno brzkým příjezdem do školy, kde jsme se sešli s žáky třídy 2H, kteří nám pomáhali celý banket připravit.
I pro druháky to byla zkušenost, při které získali nové praktické dovednosti. Celá příprava jídel v kuchyni, prostírání tabule, příprava nápojů i obsluha proběhly hladce bez jakýchkoliv zádrhelů, což nás samotné překvapilo. Výzdoba i podávané menu vystihovalo téma akce.
Hostina začala v 11:30 podáním aperitivu. Následoval studený předkrm - salát z červené řepy s karamelizovanými ořechy a dresinkem s jablečným octem. Žáci třídy 1KČ se během banketu dozvěděli něco o historii naší školy, pravidlech stolování a etiketě. Polévka se podávala v terinách, žáci viděli banketní způsob obsluhy, tedy překládání polévky z teriny z levé strany hostům přímo do polévkového talíře. Jako hlavní chod se podávala drůbeží roláda plněná slaninou a špenátem s gratinovanými bramborami a pečenou baby karotkou. Po hlavním chodu jsme přešli k zábavě. Připravili jsme kvíz o naší škole a barmanské vystoupení, které předvedl náš spolužák Erik Mareš. Zábava sklidila úspěch jak u žáků, tak i u učitelů. Za odměnu dostali výherci kvízu míchaný nápoj, který jim velice chutnal. Po zábavě jako sladkou tečku na závěr jsme žákům podávali dezert. Byl to tvarohový dortík na čokoládovém piškotu s malinami. Banket zakončil digestiv „Sen venkova“.
Na závěr jsme představili vedoucího kuchyně Dana Marysku a žáky třídy 2H, také vedoucího obsluhy Dominika Ježka i vedoucí banketu Lenku Šindelářovou. Pak už následovalo poděkování za to, že přišli, a závěrečné rozloučení s našimi hosty.
Realizátoři banketu: Lenka Šindelářová, Dominik Ježek a Daniel Maryska