ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Generator

Obchodní akademie, Hotelová škola
a Střední odborná škola, Turnov

Dne 7.12. 2022 jsem se svými spolužáky uspořádal pro třídu 1OA banket na téma „Náš rodný kraj“. Přípravy na banket jsme zahájili okolo osmé hodiny, zkontrolovali jsme docházku studentů 2H, kteří nám pomáhali banket uspořádat, a poté jsme si je rozdělili do dvou skupin. Následně jsme ještě museli oslovit žáky ze tříd 3H a 4H, aby posílili řady číšníků pro obsluhu hostů.

Banket byl zahájen v 11:45 uvítáním třídy 1OA a čestného hosta, třídní učitelky paní Mgr. Kateřiny Řezníkové. Představili jsme vedoucího kuchyně Karla Janků a vedoucího obsluhy Lukáše Véleho. Následoval servis aperitivu a hned poté se třída 1OA přesunula do učebny stolničení, kde usedla k slavnostní tabuli. Jakmile se žáci s čestným hostem usadili, zahájili jsme servis studeného předkrmu. Jako studený předkrm se servírovaly šunkové rolky s česnekovo-sýrovou pomazánkou. Po debarasu studeného předkrmu následoval krátký výklad o pravidlech stolování, aby žáci věděli, k čemu použít který příbor, jak se mají chovat u stolu, co znamená dress code, jak se na banketu konzumuje pečivo a co vlastně označujeme slovem „banket“. Následoval servis polévky, kterou byla frankfurtská polévka s uzeninou a brambory. Polévka se překládala z terin z levé strany do polévkových talířů. Jedním z dalších témat, které jsem pro třídu 1OA připravil, bylo vysvětlení, proč je náš rodný kraj tak známý díky sklářství a jak se v našem kraji vyráběl sarkofág pro dánskou královnu Margharetu II.

Dalším chodem byla svíčková na smetaně s karlovarskými knedlíky. Po hlavním chodu následovala krátká přestávka. Jako zábavu pro naše hosty jsem zařídil flambování palačinek. Před začátkem flambování jsem vysvětlil žákům třídy 1OA, co flambování znamená, kde se využívá a proč je v dnešní době tak oblíbené v moderních kuchyních. Další v pořadí byl servis dezertu. Podávaly se profiterolky s krémovou náplní, čerstvým ovocem a šlehačkou. Pak následoval teplý nápoj nazvaný „horká jahoda“, s čerstvou jahodou na okraji skleničky.

Na zakončení banketu jsme podávali digestiv „orange fresh“, při kterém se přišel rozloučit vedoucí kuchyně Karel Janků společně s kuchaři ze třídy 2H a vedoucí obsluhy Lukáš Véle s číšníky ze 2H a 3H. Poděkovali jsme všem žákům za vykonanou práci a rozloučili jsme se se třídou 1OA.

Filip Drexner 4H

2022 12 Banket5

Upravit nastavení cookies