ePrivacy and GPDR Cookie Consent management by TermsFeed Privacy Generator

Obchodní akademie, Hotelová škola
a Střední odborná škola, Turnov

Předposledními akcemi v měsíci únoru a březnu 2023 pro studijní obor hotelnictví v tomto školním roce byly dva semináře o pivu, které byly určeny pro žáky 4. ročníku studijního oboru hotelnictví a učebního oboru pivovarník sladovník, a sommelierský kurz, kterého se účastnilo 19 žáků ze tříd 2H, 2KČ, 3H a 3CR. Cílem obou akcí bylo rozšířit vědomosti a dovednosti účastníků z oblasti pivovarnictví, sladovnictví, zdokonalení se v technice práce výčepního, péče o výčepní zařízení, dodržování hygienických předpisů a v technice čepování piva. Totéž platí i o sommelierském kurzu.

Následovat budou ještě kurzy cukrářské technologie na konci března a počátku dubna 2023.

Letos jsme pro sommelierský kurz zvolili novou nabídku od Asociace sommelierů ČR. Vzdělávací kurz Asociace sommelierů ČR je určený žákům středních odborných škol, středních odborných učilišť a vyšších odborných škol. Lektorem kurzu byl Mgr. František Koudela, viceprezident Asociace sommelierů ČR.

Obsahem kurzu bylo:

  • Poslání a náplň práce sommeliera
  • Historický vývoj českého a moravského vinohradnictví a vinařství
  • Pěstování révy vinné / Technologie výroby vína
  • Odrůdy révy vinné
  • Vinařské oblasti ČR
  • Rozdělení kvality vína podle vinařského zákona ČR
  • Víno a gastronomie (prakticky sýry)
  • Nákup vína / Skladování vína / Vinný lístek
  • Servis vína – praktická cvičení
  • Degustace vína, teoretické principy

Výstupem pro účastníky, kteří prošli celým kurzem a úspěšně zvládli online test, byl Junior certifikát sommeliera.

Mgr. Štěpánka Chvalová

2023 03 Someliersky kurz

Upravit nastavení cookies