Ve středu 13. 12. jsme pořádali slavnosti banket pro devátý ročník základní školy v Mladé Boleslavi. Banket byl na téma Naše babičky a prababičky vařily skvěle, proto jsme vybrali nadčasovou modrou výzdobu a pokrmy tradiční české kuchyně.
Příprava na banket začala v 7:30 a v 7:50 nám přišli na pomoc žáci druhého ročníku oboru hotelnictví. Žáky jsme rozdělili na dvě skupiny. Jedna skupina pracovala v kuchyni a druhá byla v obsluze.
Hosté přišli v 11:00 a pod vedením paní Mgr. Štěpánky Chvalové podnikli prohlídku školy tak, abychom mohli dokončit všechny přípravy a v 11:30 jsme společně hosty přivítali nealkoholickým aperitivem. Poté jsme hosty usadili podle vyvěšeného zasedacího pořádku a následovala prezentace s informacemi o banketu, etiketě a dress codu.
Po prezentaci jsme servírovali studený předkrm, po něm polévku a následně hlavní chod v podobě vepřové rolády plněné sušenými švestkami podávané se šťouchanými brambory se slaninou a cibulkou. Jako doplňkový program jsme zvolili flambování ananasu, které nám předvedl student třetího ročníku, a následně hosté mohli ochutnat hotový pokrm. Poté si mohli vychutnat tvarohový dort s omáčkou z třešní jako dezert. Na závěr jsme podávali horkou čokoládu se šlehačkou místo kávy a hruškový mošt se skořicovým sirupem jakožto digestiv. Banket jsme zakončili proslovem a rozloučili jsme se s návštěvníky.
Jako pořadatelé akce bychom chtěli poděkovat jak našim pedagogům a žákům druhého ročníku za pomoc s přípravami a s fungováním celého banketu, tak milým hostům za jejich návštěvu a pozornost.
Barbora Domácí, Bára Spěšná a Adéla Vavřínová
žákyně čtvrtého ročníku