V polovině března 2024 proběhl sommelierský kurz v budově školy na Zborovské ulici. Kurzu se účastnilo 8 žáků z oborů Hotelnictví a Kuchař-číšník.
Obsahem kurzu byly nejnovější poznatky z oblasti vinohradnictví, vinařství, sommelierství a gastronomie.
Kurzem žáky provedl pan Ing. Karel Babka, dlouholetý pedagog působící na Hotelové škole Mariánské Lázně, p. o.
Kurz probíhal dva dny a kromě teoretických vědomostí se žáci mohli seznámit i s praktickými dovednostmi z oblasti prezentace vína, otevírání vína a senzorickým posuzováním vína. Zajímavým zakončením kurzu byla sabráž (sabrage) šumivých vín pomocí šavle. Tento neobvyklý způsob se používá při slavnostních příležitostech, jedná se o uražení konce hrdla láhve netradiční technikou.
Na závěr byli žáci lektorem pasováni na kadeta (znalce) vína a obdrželi certifikát o absolvování kurzu.