Žáci třetího ročníku oboru Hotelnictví absolvovali praktické cvičení na téma „Náš národní pokrm - svíčková na smetaně“. Dle vlastní volby měli vymyslet přílohu a součástí hodnocení jejich práce bylo nejen posouzení chuti, ale i způsobu, jakým byl celý pokrm servírován.
Ačkoliv se na pracovních stolech objevovaly velice podobné suroviny, výsledky snažení byly velmi rozdílné. Chuť, barvu a konzistenci omáčky totiž ovlivňuje řada faktorů: předpříprava surovin, tepelné zpracování, pasírování či mixování i konečné dochucování. To, čeho se kuchaři většinou hodně obávají, aby se jim omáčka nesrazila, se naštěstí nikomu ze žáků nestalo.
Nakonec jsme všichni ochutnali každou omáčku a museli jsme konstatovat, že není svíčková jako svíčková. Každá měla jinou barvu, jinou konzistenci a ve finále i jinou chuť, ale přesto všechny byly velice dobré. Jedničku si žáci plným právem zasloužili.