Před podzimními prázdninami jsme se vydali na exkurzi do Liberce. Navštívili jsme pražírnu kávy NORDBEANS s.r.o. a kavárnu s bistrem DOK. Nabídka kavárny a bistra je závislá na dostupných farmářských a čerstvých surovinách, které zde zpracovávají s celoevropským vlivem. Můžete zde posnídat, dát si schůzku nebo odsud pracovat online.
Kávy v DOKu nabízí s moderní i tradiční chutí. Také od stolu v kavárně můžete přes prosklenou stěnu pozorovat práci v pražírně, kde vzniká káva, kterou si můžete z DOKu odnést domů.
Firma byla založena v roce 2015 a v její pražírně se zpracovává káva ze tří kontinentů, firma dbá na dlouhodobou spolupráci s farmáři, na čerstvost a vysokou kvalitu zpracovávané kávy. Celý proces pražení kávy nám vysvětlil a ukázal pan Radek Kolombo, absolvent studijního oboru Hotelnictví na naší škole. Nastoupil do Nordbeans jako řidič závozu, ale postupně začal pomáhat v pražírně. V průběhu let se vypracoval na hlavního pražiče. Pan Kolombo úspěšně splnil prestižní certifikaci a je jedním ze dvou aktivních Q-Graderů v Česku. Proto také zodpovídá za kontrolu kvality všech vyráběných káv.
Na exkurzi jsme měli možnost vidět zařízení na pražení kávy, jeho obsluhu a postup pražení. Dále jsme mohli smyslově posoudit vzorky kávy, která měla určité vady, a dozvědět se, jak mají vypadat kvalitní kávová zrnka. Zároveň jsme se všichni mohli v kavárně občerstvit a nakoupit domů kvalitní kávu a domácí pečivo.