Obchodní akademie, Hotelová škola
a Střední odborná škola, Turnov

Výuka odborných gastronomických předmětů

Technologie přípravy pokrmů, stolničení, nauka o potravinách a výživě, nápojová gastronomie, seminář gastronomie, komunikace ve službách, hotelové a lázeňské služby, cestovní ruch, zeměpis cestovního ruchu, odborná praxe.

Výuka odborných gastronomických předmětů TPP a STO probíhá ve cvičných prostorách školy – cvičné kuchyni, cvičné restauraci, cvičném baru a školní restauraci.

Všechny cvičné prostory jsou vybaveny moderními pomůckami a moderním vybavením (nerezové pracovní stoly, sklokeramické sporáky, konvektomaty apod.).

Žáci jsou povinni nosit do těchto prostor profesní oblečení.

Profesní oblečení

Od školního roku 2018/2019 obdrží zdarma od školy chlapci černou číšnickou vestičku a dívky černou vestičku a sukni.

Odborná praxe

1. – 3. ročník: koná se na přelomu měsíců květen – červen, 1. ročník 120 hodin, 2. a 3. ročník 140 hodin

  1. v místě bydliště
  2. smluvní organizace školy: Orea Hotel Sklář Harrachov, Harmony Hotel Club Špindlerův Mlýn
  3. pro žáky 3. ročníku – možnost konání praxe: Řecko, Skandinávie, Německo dle aktuální nabídky agentur, délka trvání 3 měsíce, podmínkou je plnoletost žáka, není organizována školou

Kurzy

Baristický kurz, barmanský kurz, sommelierský kurz, kurz o čokoládě, cukrářský kurz, kurz studené kuchyně, carvingový kurz, seminář o pivu.

Kurzy jsou vedeny osvědčenými lektory Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Asociace sommelierů ČR, Asociace barmanů ČR, výstupem je vždy certifikát o absolvování kurzu, některé kurzy mají akreditaci MŠMT (rekvalifikační kurzy). Délka trvání 1 - 5 dní, vždy v prostorách školy, cena se pohybuje od 500 do 3500 Kč, podle náročnosti a délky trvání.

Odborné exkurze a soutěže

V průběhu studia se žáci mohou zúčastnit odborných exkurzí organizovaných žáky studijního oboru Cestovní ruch nebo vyučujícími.

Příklady odborných gastronomických exkurzí: Cukrovar a lihovar Dobrovice, Veletrh For Gastro Praha, pivovar Svijany.

Soutěže: barmanské, číšnické, čepování piva, kuchařské, cukrářské.

Pro bližší informace pro uchazeče klikněte zde.